•  
 • Četiri načina da se optimistično suočite sa problemima
 • Srce je pokretačka snaga za tijelo. Kad je srce zadovoljno i sretno, i naš život ide uspješnom putanjom. Međutim, problemi su sastavni dio naših života. Problemi neke ljude često dovode do depresije i samoubistva. Često sebi postave pitanja poput: Zašto mi dove nisu primljene? Šta sam uradio da me Bog ovako kažnjava? Hoće li mi Bog ikad pomoći?

  Prije nego što počnemo sa savjetima za borbu protiv problema punu optimizma, trebamo napomenuti da je Uzvišeni Gospodar stvorio i smrt i život da bi nas iskušao, i da su iskušenja sastavni dio našeg života na ovom svijetu. Problemi u životu su sredstvo za jačanje naše vjere i poslušnosti Allahu, dž.š., i način na koji ćemo zaraditi nagradu na ovom i Budućem životu.

  Kaže Uzvišeni Gospodar: "I sigurno ćemo vas testirati sa strahom i glađu i gubitkom bogatstva i života i plodova, a ti obraduj strpljive." (Kur'an, 2:155)

  U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da se sa optimizmom suočite sa problemima:

  1. Vjeruj svim srcem da je Uzvišeni Gospodar vaš Pomagač

  Jednom sam upoznao pacijenticu koja je od doktora zatražila lijek protiv depresije. Doktor joj je, znajući za štetnost tih lijekova, rekao ono što mi se urezalo u pamćenje: „Uprkos vjerovanju u sudbinu koja nam je određena, razlog zbog kojeg je depresija sve više prisutna je taj što jezikom potvrđujemo da u nju vjerujemo, a srca nam nisu ubijeđena.“

  Kad vam majka obeća da će učiniti ono što je ispravno za vas, vjerovatno ćete joj vjerovati jer znate da vam majka nikad ne bi učinila zlo. Kako da onda ne vjerujemo u obećanje našeg Gospodara koji nas voli bezbroj više puta nego majka?! On nam u Svojoj Knjizi više puta kaže: „Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!“ (Kur'an: 94:5-6)

  2. Uradi ono što je do tebe, a onda se osloni na Uzvišenog Gospodara

  U istoj suri (Širokogrudnost – Al-Inširah), Uzvišeni Gospodar u 7. i 8. ajetu kaže:

  „A kad završiš, molitvi se predaj i samo se Gospodaru svome obraćaj!“

  Toliko smo zaokupljeni svojim problemima da im dopustimo da nam poremete san, ugroze zdravlje, odvrate nas od Uzvišenog Gospodara i izoluju od ljudi. Međutim, u ovoj suri, Uzvišeni kaže da prvo trebamo da završimo ono za šta smo odgovorni, a zatim da ga obožavamo, predavajući svu nadu Njemu. Umjesto da se samo fokusiramo na razmišljanje o našim problemima, trebamo se fokusirati na njihovo rješavanje i popravljanje odnosa prema Onome Koji ih može riješiti.

  Problemi nam u ovom slučaju mogu poslužiti kao pokretačka snaga u približavanju Gospodaru, jer ojačavanje veze sa Uzvišenim Gospodarom nam donosi sigurnost i mir. „Onaj ko se Allaha boji, On će mu izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada“.

  3. Razvijaj lijepo mišljenje o Uzvišenom Gospodaru i pozitivan stav prema problemima

  U hadisi kudsijju, Allah, dž.š., kaže:

  "Ja sam onakav kakav Moj rob misli (očekuje) da jesam." (Buhari)

  To znači "Ja mogu učiniti sve što on očekuje da ću učiniti".

  Život člana moje porodice se drastično promijenio nakon što mu je sin star sedmicu dana preselio na Ahiret. Moj rođak je čovjek koji je svjestan dragog Boga, tako da se sa ovim problemom nosio sa velikim strpljenjem, imajući samo lijepo mišljenje o Allahu. Majka ga je utješila riječima da Uzvišeni Gospodar ne želi zlo Svojim robovima, i ako to želi, može mu ponovo podariti potomstvo. Uskoro nakon toga, supruga mu je ponovo zatrudnila i rodila zdrave trojke. Lijepa li je njegova nagrada za strpljenje!

  Ponekad problem može biti veliko dobro za nas iako to ne vidimo. Kaže Uzvišeni Gospodar: „Mrzite nešto a ono je dobro za vas, a ponekad volite nešto a ono je zlo za vas. Allah zna a vi ne znate.“ (Kur'an: 2:216)

  4. Ne potcjenuj dovu i prisjeti se: mi živimo za Onaj svijet

  Bilo bi dobro kada bismo kao na aplikaciji Viber znali da je Uzvišeni Gospodar uslišao našu dovu. Međutim, nemamo potrebe za tim u odnosu prema dragom Bogu, zbog onoga što je On obećao u Kur'anu: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam doista blizu. Odazivam se molbi pozivaoca kada Me pozove“. (Kur'an: 2:186)

  Ono što je posebno u ovom ajetu je to što Uzvišeni Gospodar nije rekao „kad me Moj pokorni rob pozove“, nego je rekao „kada me pozivalac/molitelj pozove“, što znači da to može biti bilo ko. Uzvišeni Gospodar obećava da će On odgovoriti na molbu bilo koga, bez ikakvog posrednika. Zato podignite ruke i razgovarajte sa Uzvišenim Gospodarom, požalite Mu se i zatražite šta god želite, On vam neće ostaviti prazne ruke.

  I na kraju, budimo svjesni da je svaki problem koji nas zadesi, jedan korak koji nas približava džennetu, i sjetimo se da će doći dan kada će nam sva iskušenja ovog svijeta biti ništa u usporedbi sa ljepotama dženneta.

  "Oni će biti nagrađeni dvaput za ono što su strpljivo izdržali" (Kur'an: 28:54)

  Ovo je nekoliko savjeta koje trebamo imati na umu kada budemo prolazili kroz tešku fazu u životu, kako bismo sa što manje tegoba i teškoća prošli kroz sve što nam život servira. Naravno, moramo uvijek imati na umu da će Uzvišeni Gospodar nagraditi dvostrukom nagradom one koji su bili strpljivi u teškim vremenima.

  „Oni će dobiti dvostruku nagradu zato što trpe...“

  Molim Uzvišenog Gospodara da nam olakša u iskušenjima, da nas zaštiti od iskušenja koje ne možemo podnijeti, i da nas nagradi za strpljivost koju pokažemo u teškim vremenima!

  Autor: Dr. Farhat Zafar

  Za Tesnim.ba prevela: Lejla Hidić-Elezović

 •  
 • 09.08.2017
 •  
EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR TESNIM
Super temperament contrast color silk scarf small square replica handbags uk, showing the feminine elegance and gucci replica , red and white, hermes replica , fashionable and handbags replica, the body is very white, the biggest highlight is the silk on the strap Towels can be used for a replica handbags .
Pehlivanu?a 5, 71000 Sarajevo
Tel/Fax: +387 33 220 511
Mobitel/Viber: +387 61 555 075

E-mail: info@tesnim.ba