Radionice   >    Salvetna tehnika   >   
 •  
 • Salvetna tehnika
 • Proizašla iz Dekupaža, vrlo brzo je našla simpatije kod handmade populacije kao glavna i primarna tehnika.
 • Kratka historija o nastanku Salvetne (tissue) tehnike
  Kako je sve počelo 

  SALVETE 
  Prva salveta je bila u stvari grumen tijesta koju su koristili Spartanci pod nazivom "apomagdalie". U antičko doba, salvete poznate kao "sudaria" i "mappae" su napravljene u malim i velikim dužinama. U sudarium, latinski za "maramicu," bio je napravljen od džepne tkanine, a služila je za brisanje uz obroke u toploj mediteranskoj klimi. U ranom srednjem vijeku, salveta je nestala sa stola i ruke i usta su brisani svime što je bilo dostupno, od rukava, odjeće, ili komada hljeba. Kasnije se uzdigla, pa je korištena kao nezaobilazan detalj u restoranima, kako na stolovima, tako i preko ruke konobara zaduženog za uslugu. Nakon primjene u obliku platna stvorila se potreba da se salveta u svoj svojoj genijalnosti napravi podatnija i mnogo suptilnija od bilo koje vrste debljeg materijala i tkanine. Prve salvete nastale su u Japanu. japanci su od toga (kao i većine stvari koje rade) napravili pravu umjetnost. Salvete su oslikavane i izgledale su kao polu prozirni mali umjetniči radovi.Zapadne kulture, počinju sa proizvodnjom u 17-om stoljeću. Masovna proizvodnja američkih kompanija Kimberly-Clark kreće tek 1924. godine kada salvete/maramice dobijaju dizajn i boju, pored svoje osnovne namjene, jednokratnog brisanja nosa. Od 1928. proizvode se i specijalizovane salvete za brisanje lica i mnoge druge namjene. 

  Sastav 
  U moderno doba sve salvete (ili bar velika večina)napravljne su od celuloze, papirnog soka poznatog kao pulpa, ulja, masti isl.koji dolazi direktno od vlakana drveta. Sastav se dobija od drveta kao što su: bor, smreka, jela, breza itd. 

  Salvetna tehnika 
  Tehnika koja se razvila iz Dekupaža. Koriste se razne vrste salveta, kako onih za specijaliziranu namjenu (salvete za Hobby, rižine salvete), tako i one koje su prvenstveno osmišljene za namjenu koju su imale stoljećima, a to je brisanje nakon jela i jednokratnu upotrebu. Handmade je salvetu izdigao iz te jednokratne upotrebe, razvio mnoge medijume namijenjene isključivo za njenu primjenu - tako da je danas Salvetna tehnika zaživjela gotovo u istom omjeru kao i Dekupaž. Naravno, ne treba nikako miješati te dvije tehnike, jer su različite, ne samo materijalom, nego i primjenom. 

  Proces 
  Salveta je po svojoj strukturi jako osjetljiva i tanka, tako da svakako treba biti oprezan kod njenog apliciranja na željenu podlogu. Baš zbog te njene providnosti, treba obratiti pažnju na podlogu ispod salvete, jer se na svijetloj podlozi najbolje ističe. Salveta (standardna) dolazi u tri sloja, a obično se koristi prvi - najbolje printani, ukoliko ne želite neke specijalne efekte sa dva ili sva tri sloja. Namijenjene salvete koje se mogu kupiti u handmade prodavnicama (rižine i sl.) otpornije su zbog vlakanaca koji povezuje salvetu, a dolaze samo u jednom sloju. Salveta se može izrezivati makazama, ali se u praksi pokazalo mnogo bolje takozvano "čopkanje" prstima, nakon kojeg salveta nema oštre ivice. Ljepilo za salvetu je bijelo i jako tečno ( za razliku od ljepila za Dekupaž) i potrebno je ljepilo nanijeti i na površinu koja se dekoriše, spustiti salvetu i onda nanijeti još jedan sloj preko maksimalno pažljivo da se salveta ne bi pocijepala. Završni korak je svakako završni lak koji dolazi u raznim varijacijama sjaja, a koji će dekorisani predmet dodatno ukrasiti, ali i zaštititi od vanjskih uticaja.
 •  
 •  
EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR TESNIM
Super temperament contrast color silk scarf small square replica handbags uk, showing the feminine elegance and gucci replica , red and white, hermes replica , fashionable and handbags replica, the body is very white, the biggest highlight is the silk on the strap Towels can be used for a replica handbags .
Pehlivanu?a 5, 71000 Sarajevo
Tel/Fax: +387 33 220 511
Mobitel/Viber: +387 61 555 075

E-mail: info@tesnim.ba