Radionice   >    Slikanje na platnu   >   
  •  
  • Slikanje na platnu
  • U davna vremena, ova tehnika je bila privilegija samo odabranih, a sada je nešto u čemu svako ko ima volju i želju, može i treba da uživa.
  • Tehnika slikanje na platnu
    Slikanje na platnu je nekad bila privilegija samo odabranih i umjetnika, a obični puk nije imao pristupa ni materijalima, a ni sticanju znanja vezano za tu granu umjetnosti. Slike su na početku rađene po narudžbi, a zbog kompleksnosti miješanja pigmenata da bi se dobile određene nijanse boja i dugotrajnog sušenje - slike su stvarane godinama. Kroz historiju prolazili su i smjenjivali su se mnogi pravci i pojam lijepog i onog što treba i kako treba da se slika, a likovni izričaj konstantno se mijenjao. U današnje vrijeme svako može da slika i da uživa u tome. Postoje mnoge kompanije koje su specijalizirane za materijal koji koriste hobisti početnici, amateri i profesionalci. Iako je ulje još uvijek na "glasu" kao tehnika broj jedan, mnoge druge tehnike mu mogu parirati ljepotom izvedbe, lakšim načinom slikanja i bržim sušenjem same slike. Akril kao medijum za slikanje na platnu je postao jako popularan, dolazi u mnogobrojnim nijansama, a boje se mogu i međusobno miješati. Suši se jako brzo, ali dodavanjem vode ili gelova koji usporavaju sušenje i taj problem se lako može riješiti.Kistovi su jako bitni u procesu slikanja. Kvalitetni kistovi jesu skuplji, ali pravilnim održavanjem mogu trajati godinama. Platna se razlikuju po kvaliteti i sastavu same tkanine. Slikanje na platnu je tehnika koju možete primjeniti u prirodi slikajući primamljiv pejzaž ili u stanu gledajući u reprodukcije fotografija. Idealno bi bilo da platno prilikom slikanja stoji na štafelaju predviđenom za to, ali na početku se platno može nasloniti i na sto, stolicu itd. Izgovora nema. Kao i na svakom početku, početnici bi se trebali edukovati, kako bi savladali osnove crtanja (odnosi veličina, perspektiva itd) bez kojeg bilo koji naslikani motiv ne bi bio potpun. Ima dosta da se nauči i o miješanju boja, sjenčenju, principima slikanja, doslikavanja, preslikavanja i svim divotama ove tehnike.
  •  
  •  
EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR TESNIM
Super temperament contrast color silk scarf small square replica handbags uk, showing the feminine elegance and gucci replica , red and white, hermes replica , fashionable and handbags replica, the body is very white, the biggest highlight is the silk on the strap Towels can be used for a replica handbags .
Pehlivanu?a 5, 71000 Sarajevo
Tel/Fax: +387 33 220 511
Mobitel/Viber: +387 61 555 075

E-mail: info@tesnim.ba