Radionice   >    Slikanje na staklu   >   
  •  
  • Slikanje na staklu
  • Slikanje na staklu je tehnika koja podrazumijeva slikanje na staklenim predmetima konturnim i bojama koje mogu biti transparentne i pokrivne. Stakleni predmetni se mogu naći na svakom koraku, pa je dobro razmisliti prije bacanja starog stakla, jer se uz malo mašte mogu pretvoriti u dekoraciju koja osvježava svaki prostor.
  • Tehnika slikanja na staklu
     
    Oslikavanje stakla je u svojim počecima najviše bilo poznato po vitražima i kaljenim staklom. Izrađivali su ga samo umjetnici i zanatlije. Koristili su ga nešto kasnije i poznati umjetnici kroz historiju kao što su Klee i Gainsborough, a zatim se proširilo i na amatere, pa su slikanje na staklu počeli da primjenjuju i hobisti. Jedan dio ove tehnike se naziva i obrnuto slikanje na staklu, u ovoj tehnici umjetnik slika na poleđini stakla, što je suprotno sa onim kako bi umjetnik slikao po platnu. To je još jedna prednost ove tehnike, jer prozirnost stakla omogućava da slikamo sa obe strane u zavisnosti od toga na kojem staklenom predmetu radimo i za šta će se taj predmet kasnije koristiti. Obrnuto slikanje na staklu razlikuje se od vitraža na više načina. Vitraž nastaje iz više komada stakla, koji su obojeni dodavanjem metala u prahu. Obrnuto slikanje se primjenjuje na prozirnom staklu, bojama predviđenim za to. Da se boja ne bi razlijevala i miješala (osim ako to nije cilj) koriste se konturne boje koje su guste i pomoću tankih aplikatora za lakše nanošenje. Boja za staklo (boja ispune) će se nakon nanošenja razliti zbog svoje tečne strukture tačno do granica konturne boje. U ovoj tehnici se za razne efekte koriste i zlatni listići, ali i mnogi drugi efekti.Pozlatu na staklu je popularizirao Jean-Baptiste Glomy, atehniku je nazvao Verre eglomise. Boje ispune mogu biti pokrivne ili transparentne - polupokrivne) U današnje vrijeme slikanje na staklu se primjenjuje u zemljama širom svijeta. Proširilo se iz Evrope u Sjedinjene Države u 18-om stoljeću. U Indiji se pojavila odprilike u isto vrijeme. U islamskom svijetu, tačnije u Senegalu postala je popularna nakon što su je muslimani prilikom povratka sa hodočašća iz Meke donijeli sa sobom. Ova tehnika se često povezuje sa narodnom umjetnosti. Bile su zastupljene i religijske scene. Danas imamo veliki broj medijuma za slikanje na staklu. Konturne boje i boje ispune, kao i mnoge druge medijume sa raznim efektima. Nakon oslikavanja staklo je potrebno ispeći, bolje reći osušiti, da bi bilo što postojanije, ili jednostavno ostaviti da se osuši samo na određeno vrijeme na sobnoj temperaturi.
  •  
  •  
EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR TESNIM
Super temperament contrast color silk scarf small square replica handbags uk, showing the feminine elegance and gucci replica , red and white, hermes replica , fashionable and handbags replica, the body is very white, the biggest highlight is the silk on the strap Towels can be used for a replica handbags .
Pehlivanu?a 5, 71000 Sarajevo
Tel/Fax: +387 33 220 511
Mobitel/Viber: +387 61 555 075

E-mail: info@tesnim.ba