Radionice   >    Slikanje na svili   >   
 •  
 • Slikanje na svili
 • Ova tehnika je primjenjivana vijekovima u Aziji, nakon toga se rasprostranila Evropom, a sad je popularna diljem svijeta. Svila je nevjerovatan materijal, a sada je i lako dostupna. Tehnika se izvodi lako, jako je zabavna i zanimljiva, a rezultati su prekrasni.
 • O svili 

  Svila se pravi od malenih bića, larvi svilenih buba koje se mogu nazvati i domaćim životinjama jer su potpuno ovisne o ljudima i nemaju sposobnost da lete. Baš zbog razloga što je napravljena od insekta, svilu ne napadaju insekti kao ostale materijale. Svila je životinjski protein, sličan ljudskoj kosi. Zato joj je struktura tako meka i podatna. Njena ljepota i bogatsvo je bila izvorom velike zarade za mnoge zemlje. Od svih prirodnih vlakana, svila je najjača, a u poređenju sa svojom težinom jača je od čelika. Baš zbog te karakteristike koristi se za jarbole na brodovima, padobrane, balone na vrući zrak, balone i neprobojne prsluke. 
  Svila ima sposobnost da apsorbuje tečnost trideset puta veću od vlastite težine i toplija je od vune. Što se tiče korištenja svile u svrhu umjetnosti, ona je korištena i prije papira i platna. Slikanje na svili Kod slikanja koristi se svila bijele boje. Boja se nanosi na svilu prethodno podjednako zategnuto na ram za svilu. Boja prodire u vlakna svile i miješa se sa proteinima iz svile, postajući dio nje. 
  Ovo se razlikuje od ulja, akrila ili vodenih boja koje samo stoje na površini na koju se nanose. Boja sa svile se nakon pranja i fiksiranja ne ispira, baš zbog toga što boja prodire duboko u njena vlakna i ostaje tu. U 17-om stoljeću dolazi do oživljavanj slikanja na svili pronalaskom gutte. Gutta ima gumenastu strukturu koja ima svrhu da pravi granice po svili preko koje boja za svilu neće preći, pa se tako boje neće miješati. Ovo daje kontrolu pozicioniranja u kompoziciji, jer se boje mogu precizno razdvajati stvarajući unaprijed zamišljenu sliku. Naravno da pored Gutte koja je transparentna postoje raznobojne konturne boje,boje ispune, a i mnogi efekti koji oslikanu svilu čine pravim umjetničkim djelom.
 •  
 •  
EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR TESNIM
Super temperament contrast color silk scarf small square replica handbags uk, showing the feminine elegance and gucci replica , red and white, hermes replica , fashionable and handbags replica, the body is very white, the biggest highlight is the silk on the strap Towels can be used for a replica handbags .
Pehlivanu?a 5, 71000 Sarajevo
Tel/Fax: +387 33 220 511
Mobitel/Viber: +387 61 555 075

E-mail: info@tesnim.ba