Radionice   >    Transfer   >   
 •  
 • Transfer
 • Kako joj i sam naziv govori, tehnika se bazira na transferu, odnosno prebacivanju željenog motiva na drvenu ili drugu bojenu površinu, po mogućnosti glatku. Postoji više vrsta transfera, ali oni najpoznatiji su: naljepnice transfer, transfer pomoću pegle (obično se koristi na platnu) i transfer sa fotokopije.
 • Transfer tehnika 

  Transfer "naljepnica" je printani motiv u color ili crno bijeloj tehnici, obložen specijalnom providnom emulzijom koja se aktivira pomoću vode. Zbog svoje odlične pokrivnosti može se primjeniti na svijetle, ali i na tamnije podloge jer boja neće izbijati kroz transfer. Lak za upotrebu i brz u izvedbi koristi se kad želite da napravite nešto lijepo u najkraćem roku. Nakon prenosa transfer naljepnice, dodatnog ljepljenja i lakiranja, motiv je jak i postojan. Motivi dolaze u raznim varijacijama dezena i boja. 

  Transfer koji se prenosi pomoću pegle ima sličan izgled kao i naljepnica transfer, ali je obično namijenjen specijalno za prenos na platno. Samo što u ovom slučaju umjesto vode koja aktivira ljepilo i fiksira transfer, toplota pegle odrađuje posao. Ovakvi specijalizirani transferi su otporni na više pranja, ukoliko se radi o odjevnim predmetima. 

  Transfer sa fotokopije se može prenijeti na drvo ili neku drugu bojenu površinu. Treba voditi računa da je podloga ipak nešto svjetlija, jer se transfer i njegovi kontrasti tamnih i svijetlih dijelova najbolje ističu na svijetlom. Mogu se koristiti kopije u boji, ali se najviše koriste crno bijele, sa akcentom na kontrast i što manje sivih i među tonova. Kod kopiranja treba voditi računa o dvije stvari. Prva je da se koristi print out ili laser-jet pisač ili kopir. Inkjet neće dati najbolje rezultate. A druga je da motiv bude zrcalan, odnosno okrenut u ogledalu, da bi nakon prenosa kopije motiv izgledao onako kako ste zamislili. Za ovu tehniku je potrebno specijalno ljepilo za transfer koje "izvlači" tintu iz fotokopije. Nakon sušenja, pomoću vode, kružnim pokretima se skida papir, a tinta, odnosno željeni motiv ostaje na površini. Malo je zahtjevnija od transfera naljepnice i transfera za platno, ali nakon malo vježbe sav trud se isplati.
 •  
 •  
EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR TESNIM
Super temperament contrast color silk scarf small square replica handbags uk, showing the feminine elegance and gucci replica , red and white, hermes replica , fashionable and handbags replica, the body is very white, the biggest highlight is the silk on the strap Towels can be used for a replica handbags .
Pehlivanu?a 5, 71000 Sarajevo
Tel/Fax: +387 33 220 511
Mobitel/Viber: +387 61 555 075

E-mail: info@tesnim.ba